Kivételesen egy kiinduláskori képet közlök elsőként:
A hozzávalók:
- 50 dkg nagy gomba
- 2 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg darált hús
- kevés vaj
- 10 dkg füstölt sajt
- 4 evőkanál tejföl vagy krémsajt
- 4 evőkanál fehérbor
- só
- bors
- petrezselyem (díszítéshez)
A gomba szárát kiszedjük. A hagymát felaprítjuk, vajon megpároljuk és hozzáadjuk a gombák apróra vágott szárát. Amikor a leve elpárolgott, beletesszük a húst, a fokhagymát, és puhára főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, borsot, a sajtot reszelve, illetőleg a tejfölt (krémsajtot) és a fehérbort. Olyan jóféle trutymákos állaga legyen, hogy szépen rá tudjuk púpozni a gombafejekre. Tűzálló tálba tesszük, 20 percig sütjük full gázon, amíg csinos kis piros nem lesz.
Az eredmény kb. ilyen színű lesz és ha nem sajnáltuk a púpozást, akkor a töltelék le fog folyni a gombák közötti térbe is. Ne lepődjünk meg rajta, hogy a tál, amibe alig tudtuk elrendezgetni a gombákat, a sütés végére szinte üresnek tűnik, mert a gombákból bizony kisül a víz, és összemennek.
Sajnos a végeredmény bemozdult, és ezt már csak akkor vettem észre, amikor a gombáknak már se híre, se hamva nem volt...