HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Tejberizs - mert ezt is jól el lehet ám rontani...

2008.04.28. 08:45 PikPok

https://www.percekalatt.hu/tejberizs-fozes-egyszeruen-gyumolcsrizs-hazilag/

10 komment

Címkék: tejberizs

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr90441597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Bettina · http://www.myspace.com/penceyprep4 2008.10.15. 18:07:44

na most csinálom :P jó kis recept..mármint ahogy meg van fogalmazva :P én ott már tuti elrontottam volna h beteszem előre a cukrot és nem is teszek bele vizet :Pennyi :P de lehet beletenni vaniliapudingot is :P vagy vanillia aromát :Pcsak tipp :D

hangszoros 2009.01.22. 13:32:16

Hát valahogy nem szimpi ez a leirás.
A mz biz igaz hogy még sose csináltam, de fogalmaim szerint 3x annyi viz kell a rizshez. És mitől tejberizs? Nem tejbe kell megfözni ? Meggyek ide oda agyat szivni hátha valami kiderül
Vén fejjel tanul az ember, ahelyet hogy lefigyeltem volna barátnöm hokuszpókját

ftk 2009.08.22. 11:04:23

Hm, mivel nálunk gyakorlatilag senki sem kedveli a látható rizsszemeket, pépelve megy, az is ritkán. 1) gyors rizs megfőz (nincs macera) 2)tej ráönt (már lezárva) 3)átkever 4) botmixert bele, hadd szóljon. Ja meg édesíteni. Én azért szeretem így, mert sokkal egyszerűbb, mint a tejbegríz, és még véletlenül sem kozmál oda :)

karatekutya 2010.10.03. 13:40:42

Általában a recepteket pongyolán fogalmazzák meg, mert aki írja, az azt gondolja a majdani olvasóról, hogy az ugyanúgy tud főzni, mint a recept írója. Ez persze baromság, mert akkor minek olvasna recepteket.
Viszont egy receptet - tudatosan - azoknak írva akik elronthatnak valamit, illenék kicsit precízebb lenni.
"1 bögre rizs" - oszt mekkora bögre? Van kávésbögrém, meg van teásbögrém. Ilyen definícióval statisztika vizsgáról kirúgtak volna.

"Közben feltesszük a tejet és a vizet forrni." - Egyszerre? Összeöntve? Főleg a következő mondattal összeolvasva lesz izgalmas...

"Először 1 deci vízzel próbálkozzunk." - Hmm? Először akkor mégiscsak a vizet kell felforralni, és aztán a tejet beönteni?

A jó recep nem az első főzés emlékezetből történő részletektől mentes leírása, hanem a harmadik, negyedik vagy sokadik, megismételt és sikeres főzés alapos dokumentációja, részletekbe menően úgy, hogy még a hülyegyerekek is el tudják készíteni. Az egyes fázisról fényképek készítése további plusz pont.

turmalin 2011.03.27. 10:47:08

Tejberizs receptem:
1/2 bögre víz a lábasba, bele 1 bögre válogatott, megmosott nem hosszú szemű,/lehetőleg ARBORIO vagy paraboiled rizs/.
Egy csipet só, legfeljebb közepes lángon kevergetjük és megvárjuk míg a rizs magába szívja a vizet.
Aztán jön rá 2 bögre tej /lehetőleg jó minőségű! - nálunk van tehenészet, onnan veszem, de hát tudom,hogy ez ritka dolog/.
Ha szépen gyenge lángon ezt beszívta a rizs,-sokat keverni nem kell - akkor jön a cukor, egy kis vanília/ vagy vaníliával ízesített porcukor vagy ennek híján van.aroma vagy van.cukor/.
Ha a rizs túl száraz, régi volt, akkor lehet,hogy folyadékkal pótolni kell, tej vagy kis víz.
Jó étvágyat!

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2011.07.12. 12:14:07

Azért szép a világ, mert vannak benne olyanok is, mint hangszoros és karatekutya... Csak azt nem értem, hogy akik ilyen bőszen tudnak kritizálni, hogy rossz a leírás, azok hogy kerültek ide, egy ilyen prosztó recepthez, mint a tejberizs???? Az ilyeneknek a Csülök pékné módra és a Franciásan sült részeges csirke fokhagyma öntettel c. receptnél kéne kötözködniük...

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2011.07.12. 12:25:29

Néhány tisztázás azoknak, akik nem értik:
1. A bögre az bögre. Ha bemegyünk a Teszkóba, odamegyünk a bögrés tüskefalhoz (így híjják), az összes típusú bögréről méretet veszünk, majd a méretekről megrajzoljuk a normál eloszlás haranggörbéjét, azt fogjuk látni, hogy a magyar bögre az a 3 deci környékén létezik.
2. A tejet és az 1 deci vizet együtt tesszük fel forrni, szerintem ez kiderült. A hozzávalókban 1-2 deci víz van írva, ott a magyarázat, hogy az 1 deciből mikor lesz 2 deci.

A főzés - bár látszólag sztenderd alapanyagokból történik - mégsem tekinthető egzakt tudománynak. Ennek az az egyszerű oka van, hogy élő anyagból dolgozik, nincs két egyforma rizs és nincs két egyforma 3,5%-os tej. Aki ehhez nem tud alkalmazkodni menet közben, az egészen biztosan harakirit / szeppukut fog elkövetni, így még egy tejberizsbe se kezdjen bele! Életveszélyes!

Aki azt hitte volna, hogy Stahl Judit blogjára tévedt, és jól bevilágított fázisfotókat, huszonnégyszer leírt receptet talál itt, az téved. Ez NEM az.

Viba 2011.07.26. 19:28:30

Bocs bögrés emberke, de csak megjegyzem a kávés az csésze a teás a bögre! ha neked van kávés bögréd,akkor nem kizárt, hogy az akkora, mint egy teás, csak te nevezted ki kávésnak, de tudod mit? Az 1 bögre az pontosan 987 rizs szemecske főző B rizsből, aminek hossza 0,9cm átmérője 0,3 cm. :P :DDD

krxx 2012.08.01. 23:08:18

mit kell csinalni a tejjel? kulon edenyben forralom a vizet meg a tejet egyszerre? es aztan? ebbol rizibizi lesz a vegen.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2012.08.02. 12:01:52

@krxx: javítottam a leírásban! A vizet és a tejet EGYÜTT forralod fel. A víz azért kell, mert különben a rizs nem tud elég folyadékot magába szívni ahhoz, hogy puha legyen. Értelemszerűen minél hígabb a tej, minél jobban vizezik, annál kevesebb vizet kell hozzáadni, viszont a végeredmény annál kevésbé lesz krémes, tejszínszerű.

Ha rizibizit vagy pergős rizst akarsz csinálni, azt itt írtam le:
receptizek.blog.hu/2010/08/01/pergos_rizs_hazilag_nem_zacskobol
süti beállítások módosítása