https://www.percekalatt.hu/tejberizs-fozes-egyszeruen-gyumolcsrizs-hazilag/
Tejberizs - mert ezt is jól el lehet ám rontani...
2008.04.28. 08:45 PikPok
10 komment
Címkék: tejberizs
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Horváth Bettina · http://www.myspace.com/penceyprep4 2008.10.15. 18:07:44
hangszoros 2009.01.22. 13:32:16
A mz biz igaz hogy még sose csináltam, de fogalmaim szerint 3x annyi viz kell a rizshez. És mitől tejberizs? Nem tejbe kell megfözni ? Meggyek ide oda agyat szivni hátha valami kiderül
Vén fejjel tanul az ember, ahelyet hogy lefigyeltem volna barátnöm hokuszpókját
ftk 2009.08.22. 11:04:23
karatekutya 2010.10.03. 13:40:42
Viszont egy receptet - tudatosan - azoknak írva akik elronthatnak valamit, illenék kicsit precízebb lenni.
"1 bögre rizs" - oszt mekkora bögre? Van kávésbögrém, meg van teásbögrém. Ilyen definícióval statisztika vizsgáról kirúgtak volna.
"Közben feltesszük a tejet és a vizet forrni." - Egyszerre? Összeöntve? Főleg a következő mondattal összeolvasva lesz izgalmas...
"Először 1 deci vízzel próbálkozzunk." - Hmm? Először akkor mégiscsak a vizet kell felforralni, és aztán a tejet beönteni?
A jó recep nem az első főzés emlékezetből történő részletektől mentes leírása, hanem a harmadik, negyedik vagy sokadik, megismételt és sikeres főzés alapos dokumentációja, részletekbe menően úgy, hogy még a hülyegyerekek is el tudják készíteni. Az egyes fázisról fényképek készítése további plusz pont.
turmalin 2011.03.27. 10:47:08
1/2 bögre víz a lábasba, bele 1 bögre válogatott, megmosott nem hosszú szemű,/lehetőleg ARBORIO vagy paraboiled rizs/.
Egy csipet só, legfeljebb közepes lángon kevergetjük és megvárjuk míg a rizs magába szívja a vizet.
Aztán jön rá 2 bögre tej /lehetőleg jó minőségű! - nálunk van tehenészet, onnan veszem, de hát tudom,hogy ez ritka dolog/.
Ha szépen gyenge lángon ezt beszívta a rizs,-sokat keverni nem kell - akkor jön a cukor, egy kis vanília/ vagy vaníliával ízesített porcukor vagy ennek híján van.aroma vagy van.cukor/.
Ha a rizs túl száraz, régi volt, akkor lehet,hogy folyadékkal pótolni kell, tej vagy kis víz.
Jó étvágyat!
PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2011.07.12. 12:14:07
PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2011.07.12. 12:25:29
1. A bögre az bögre. Ha bemegyünk a Teszkóba, odamegyünk a bögrés tüskefalhoz (így híjják), az összes típusú bögréről méretet veszünk, majd a méretekről megrajzoljuk a normál eloszlás haranggörbéjét, azt fogjuk látni, hogy a magyar bögre az a 3 deci környékén létezik.
2. A tejet és az 1 deci vizet együtt tesszük fel forrni, szerintem ez kiderült. A hozzávalókban 1-2 deci víz van írva, ott a magyarázat, hogy az 1 deciből mikor lesz 2 deci.
A főzés - bár látszólag sztenderd alapanyagokból történik - mégsem tekinthető egzakt tudománynak. Ennek az az egyszerű oka van, hogy élő anyagból dolgozik, nincs két egyforma rizs és nincs két egyforma 3,5%-os tej. Aki ehhez nem tud alkalmazkodni menet közben, az egészen biztosan harakirit / szeppukut fog elkövetni, így még egy tejberizsbe se kezdjen bele! Életveszélyes!
Aki azt hitte volna, hogy Stahl Judit blogjára tévedt, és jól bevilágított fázisfotókat, huszonnégyszer leírt receptet talál itt, az téved. Ez NEM az.
Viba 2011.07.26. 19:28:30
krxx 2012.08.01. 23:08:18
PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2012.08.02. 12:01:52
Ha rizibizit vagy pergős rizst akarsz csinálni, azt itt írtam le:
receptizek.blog.hu/2010/08/01/pergos_rizs_hazilag_nem_zacskobol
