Pecorino - juhsajt, amelynek neve az olasz "birka" (pecora) szóból származik
Az egyik legismertebb olasz juhsajt a Pecorino Romano (római juhsajt) avagy Pecorino Toscano (toszkánai juhsajt), legfőbb jellemzője pedig, hogy főzés vagy sütés közben nem válik nyúlóssá, asztali vagy reszelni való sajtként egyaránt használják. Érlelési ideje legalább 8 hónap.
Mozzarella - eredetileg bivalytejből, ma inkább tehéntejből készül
Zsíros, kissé édeskés, tömör állagú gyúrt sajt, amelyet savóban árulnak. Csak óvatosan! Ha kinyitjuk, el kell fogyasztani az egészet vagy lezárt edényben a savóban tárolni, de csak 1-2 napig.
Mascarpone - tejszínből savak felhasználásával készül, állaga a magyar krémsajtra emlékeztet
Nem sós sajtféle, így leginkább desszerteket készítenek belőle, de pástétomokhoz is használható. A legismertebb, mascarpone felhasználásával készülő édesség a tiramisú.
Parmezán - keménysajt, amelyet 2-3 évig érlelnek
Lefölözött tehéntejből készülő sajt, amelynek eredeti kérgét lekefélik majd beolajozzák. Már Boccaccio Decameronjában is szerepel.