HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Pulykamell szeletek zöldségekkel, borsikafűvel gazdagon római tálban

2010.08.11. 14:24 PikPok

A római tál egy remek találmány. Kevés receptet ismerek, amik finomak
benne, és legtöbbször a római tál nélkül egy egyszerű tepsiben 
alufóliával is meg lehet sütni ugyanazokat a kajákat, a római azonban
mégis más. A cserép máshogy adja le a hőt, máshogy engedi át a párát,
hovatovább a tálat a sütés előtt be kell áztatni, és időről-időre
cserélni, ugyanis a cserép pórusaiból a zsírt, olajat nem lehet úgy
kimosogatni, mint egy fém tepsiből.

A kedvenc rómais receptem viszont azért érdemelte ki ezt a címet, mert
egy körben lehet húst és köretet is csinálni vele. Íme a végeredmény:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kell hozzá:
 

  • pulykamell szelet
  • sárgarépa
  • hagyma
  • gomba
  • krumpli
  • só, bors, rozmaring, kakukkfű, borsikafű
  • olaj



Az elkészítés:
1. A pulykamell szeleteket ízlés szerint előkészítjük. Besózzuk,
készítünk hozzá egy pácot, amiben pár órát állni hagyjuk. (Az egyik
legegyszerűbb pác a mustár, főleg ha jó csípős.)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A zöldségeket megpucoljuk, szeleteljük. Én a répát nem karikára,
hanem hasábokra szoktam vágni, a krumplit pedig vékony szeletekre.
Lényeges, hogy a hosszabb főzési idejű zöldségeket vékonyabbra vágjuk.


3. A római tálba kevés olajat öntünk, és elkezdjük rétegesen lerakni a
zöldségeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először a krumpli karikákkal kezdjük, aztán sózunk,
fűszerezünk (kakukkfűvel, rozmaringgal, borsikafűvel). A többi zöldséget
is ráömlesztjük, és amikor kész, lelocsoljuk olajjal.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. A hús sütésének két módja van. Az egyik a rövidebb sütési idejű
húsokra vonatkozik, amik hajlamosak kiszáradni, és túlsütés esetén
csizmatalp jellegűvé válni (pl. csirkemell). Ilyen esetben a húst
célszerű először serpenyőben gyorsan átsütni, de épp csak addig, hogy a
felszínén úgynevezett kéreg képződjön, ami állítólag megakadályozza,
hogy a finom levek kijöjjenek belőle a sütés során. A sütés másik módja,
hogy egyszerűen rátesszük a zöldségek tetejére, ráborítjuk a római tál
tetejét, és mehet be a sütőbe.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

5. Maximális hőfokon sütjük. Kb. 3/4 óra után levesszük a fedőt, megnézzük 
a krumplit, répát, hogy elég puha-e, és még fedő nélkül sütjük tovább,
amíg megpirul. Ilyenkor kell már vigyázni a húsra, nehogy kiszáradjon!

 

 
Megjegyzések a fűszerekről:
A kakukkfű jól harmonizál a krumplival, a borsikafű pedig az őrölt bors
helyettesítője lehet, ugyanis nem tapad rá a gyomorfalra, így az
érzékeny gyomrúak számára jó alternatíva.
 

Szólj hozzá!

Címkék: répa krumpli hagyma gomba pulyka római tál mustáros hús

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr452195803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása