A világon az egyik legnehezebb dolog igazán finom grillcsirkét sütni. Egészen addig, amíg az ember nem jön rá a trükkre - vagy nem olvas utána valahol, vagy nem kérdezi ki az anyukáját.:)))
Szóval a Nagy Csirkesütési Trükk a következő: a csirkét jól meg kell mosni, aztán a sót és a fűszereket a BŐRE ALÁ kell begyógyítani. Meglepően egyszerű dolog levetkőztetni egy csirkét, inkább az a nehéz, hogy ne szakítsuk be a bőrt, ahogy benyomulunk alá.
A Csokoládé c. könyv szerzőjének Joanne Harris-nek megjelent egy szakácskönyve is, nagyon ígéretes receptekkel. Ezek között találtam egy figyelemreméltó fokhagymás-rozmaringos változatot.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 3 darab fokhagyma (igen, darab, nem gerezd)
- 2-3 szelet citrom
- só
- őrölt rozmaring és/vagy rozmaring ág
- bors
- olívaolaj
A mérhetetlen mennyiségű fokhagymát megpucoljuk (idegőrlő!), majd feltesszük főni egyszerűen vízben. Jó sokáig kell főzni, hogy egészen puha legyen.
A puhára főtt fokhagymát eltrutymákoljuk villával, hozzáadunk legalább egy púpozott mokkáskanál őrölt rozmaringot, némi olivaolajat, sót és borsot.
Ezt a keveréket passzírozzuk be a csirke bőre alá, és még jócskán sózzuk. Teszünk 1-1 szelet citromot is bőr alá, és a csirke belsejébe is.
Először fedő alatt sütjük, amíg a hús puha nem lesz (beledöfjük a villát, ha simán megy, akkor oké, ha erő kell hozzá, akkor még nem jó). Utána fedő nélkül, amíg a fenti képen látható színt elérjük. TÖBBSZÖR FORGATJUK! Akartam egy "felvágott" fotót is csinálni, de megint nem voltam elég gyors...
Nagyon érdekes, hogy ez a bődületes mennyiségű fokhagyma mennyire "megszelídül", ha főzzük!
(Az eredeti receptben ezt a fokhagyma levet nem öntik ki, hanem besűrítik és szószt főznek belőle a csirke mellé. Kipróbáltam azt is, nem volt rossz, de nekünk jobban bejött a csirke szaftjának tunkolása.)