A kisded 2. szülinapjára magától értetődően adódott a feladat: vakondtúrás tortát kell készítenem. Utánaolvastam a neten, hogy hogy is kéne csinálni, aztán oda jutottam, hogy saját kútfőből megoldom.
A neten olvasgatva sokaknak a vakond beszerzése okozta a legnagyobb feladatot. Először én is gondoltam, hogy veszek egy kisvakond kulcstartót, és valahogy úgy teszem majd a torta közepébe, hogy körbetekerem a lábát folpackkal. Végül inkább a marcipános változat mellett döntöttem, úgyhogy azt meg megrendeltem kedvenc cukrászdánkban (ugyanúgy, mintha tortát rendeltem volna, dátumra). Ez a marcipánvakond nem a jogdíjas vakond, de mivel a gyermek minden vakondot kedvel, így ezzel nem tuningoltam tovább magam.
A kiindulás minden receptben a kakaós piskótatészta. Ehhez egy szakácskönyvből vettem a receptet (Hargitai György a szerző):
- 25 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 3 dkg kakaó
- 2 dl tej
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral. Ezután hozzáadjuk a tejet, a vaníliáscukorral felvert tojásfehérjéket, végül a lisztet, sütőport, kakaót.
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és kb. 30-35 percig sütjük 5-ös fokozaton. (Gázsütőre írva a fokozatot, ahol egyébként 1-től 8-ig vannak a fokozatok.)
Amikor megsült, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni, sőt, akár egy egész éjszakát állni.
A tortát úgy kezdjük el készíteni, hogy a formába egy kerek formát vágunk, és kiszedjük belőle a belső részt. Kvázi egy mélyedésnek kell létrejönnie a tésztában. Ízlés szerint teszünk bele gyümölcsöt (én meggybefőttet tettem bele), aztán nyakon öntjük frissen főzött csokipudinggal. Teszünk bele pár tépésnyi tésztát, aztán megint pudingot, végül morzsásan belenyomkodjuk a tésztadarabkákat.
Kb. fél napra hűtőbe tesszük.
A tetejére a marcipán vakondot ügyesen ráültetjük, a kellő mennyiségű gyertyával ellátjuk, szervírozzuk, és beseperjük a lelkes gyermek dícséretét.:)) Mi tejszínhabbal ettük.