HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Húsvéti kalács helyett húsvéti kuglóf

2011.04.22. 16:41 PikPok

Azoknak, akik az édesebb kalácsot szeretik!

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 3 evőkanál (6 dkg) cukor
  • kb. 2 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 vaníliáscukor
  • kb. 3/4 citrom reszelt héja
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg mazsola (ez bizony sok!)

 

A cukorból 2 evőkanállal kiveszünk, és összekeverjük a vajjal, a vaníliáscukorral és a 3 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat. Közben 1 evőkanál cukrot belekeverünk kb. fél deci langyos tejbe, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

[Kezdőknek: az élesztő felfuttatása azt jelenti, hogy belemorzsoljuk az élesztőt a langyos folyadékba, amibe cukrot is teszünk. A melegtől az élesztőgombák felélednek és elkezdik megenni a cukrot. Közben a trutymó felhabosodik. Ez a felfuttatás.]

Ha robotgéppel dolgoztunk, akkor ilyenkor kell keverőlapátot cserélni és a sima keverőről átállni a dagasztóra. Hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet, és jó sokáig dagasztjuk, hogy szép sima legyen.

A mazsola-rajongók ilyenkor tegyék bele a megmosott, kicsit megáztatott mazsolát.

Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglóf sütő formát. Az enyém olyan, hogy a tortaformához van egy kuglóf lap, az átmérő olyan kb. 30 cm. Beleöntjük, belekanalazzuk, belekenjük a tésztát. Ne lepődjünk meg, egyrészt ez a tészta se nem folyós, se nem összeállós, ráadásul úgy tűnik, hogy szinte ki se tölti a forma alját.

Itt jön a kuglóf sütés legnagyobb időigényű része: a kelesztés. 50 percig kell keleszteni, és az 50 perc alatt a tészta szintültig ki fogja tölteni a formát. Vigyázzunk, hogy viszonylag meleg helyen legyen, különben az élesztőgombák megdöglenek, vagy nem szaporodnak elég gyorsan.

Ezután 40 percig sütjük, a közepesnél kicsit visszafogottabb lángon. (8 fokozatú gázsütőnél 4-esen.) Természetesen mielőtt a sütőbe tennénk, bemelegítjük a sütőt.

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét kalács kelesztés élesztő kuglóf

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr752847902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása