Azoknak, akik az édesebb kalácsot szeretik!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 3 evőkanál (6 dkg) cukor
- kb. 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1 vaníliáscukor
- kb. 3/4 citrom reszelt héja
- 1,5 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 5 dkg mazsola (ez bizony sok!)
A cukorból 2 evőkanállal kiveszünk, és összekeverjük a vajjal, a vaníliáscukorral és a 3 tojás sárgájával. Hozzáadjuk a citromhéjat. Közben 1 evőkanál cukrot belekeverünk kb. fél deci langyos tejbe, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
[Kezdőknek: az élesztő felfuttatása azt jelenti, hogy belemorzsoljuk az élesztőt a langyos folyadékba, amibe cukrot is teszünk. A melegtől az élesztőgombák felélednek és elkezdik megenni a cukrot. Közben a trutymó felhabosodik. Ez a felfuttatás.]
Ha robotgéppel dolgoztunk, akkor ilyenkor kell keverőlapátot cserélni és a sima keverőről átállni a dagasztóra. Hozzáadjuk a lisztet és a maradék tejet, és jó sokáig dagasztjuk, hogy szép sima legyen.
A mazsola-rajongók ilyenkor tegyék bele a megmosott, kicsit megáztatott mazsolát.
Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglóf sütő formát. Az enyém olyan, hogy a tortaformához van egy kuglóf lap, az átmérő olyan kb. 30 cm. Beleöntjük, belekanalazzuk, belekenjük a tésztát. Ne lepődjünk meg, egyrészt ez a tészta se nem folyós, se nem összeállós, ráadásul úgy tűnik, hogy szinte ki se tölti a forma alját.
Itt jön a kuglóf sütés legnagyobb időigényű része: a kelesztés. 50 percig kell keleszteni, és az 50 perc alatt a tészta szintültig ki fogja tölteni a formát. Vigyázzunk, hogy viszonylag meleg helyen legyen, különben az élesztőgombák megdöglenek, vagy nem szaporodnak elég gyorsan.
Ezután 40 percig sütjük, a közepesnél kicsit visszafogottabb lángon. (8 fokozatú gázsütőnél 4-esen.) Természetesen mielőtt a sütőbe tennénk, bemelegítjük a sütőt.