HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Házi sós-sajtos, ropi helyett

2010.08.09. 14:28 PikPok

A receptben megadott mennyiség 2 gáztepsi adagra vonatkozik. Akinek csak
1 gáztepsije van, az vagy kérje kölcsön a szomszédét, vagy csinálja fele
mennyiséggel.

Ami kell hozzá:

  • 30 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin (ez 1 kocka Rama)
  • 2 dl tejföl (de legyen még készenlétben, ha nem áll össze a tészta)
  • 1 tojás
  • 2 kávéskanál só
  • 5 dkg reszelt sajt + sajt a szóráshoz
  • köménymag (szóráshoz)



A lisztet, a margarint, a sót, a tejfölt és a tojás sárgáját
összegyúrjuk. Nagyjából akkor jó, amikor már nem tapad össze-vissza, és
dirib-darabok helyett egy nyújtható masszát képez. Kinyújtjuk és
hajtogatjuk, kétszer. A hajtogatást úgy kell csinálni, hogy a
tésztalapot képzeletben egy 3-szor 3-as négyzetre osztjuk, behajtjuk
először a jobb oldalát, majd a balt, ezután felülről és alulról is
ráhajtjuk, hogy a képzeletbeli négyzet középső négyzete maradjon
előttünk, toronyházszerűen. Ezután újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk.
Majd mehet be a hűtőbe pihenni minimum fél órára, de esetleg akár egy
egész éjszakára is.


Reggelre kelve a tömböt kétfelé vágjuk, mert az egyik az egyik tepsibe
megy, a másik a másikba. (Fél adag esetén értelemszerűen nem vágjuk
félbe.)  A tepsi alját zsírral kikenjük, majd a tésztát - amit előzőleg
olyan nagyra nyújtottunk, amilyenre csak bírtunk - beletesszük és
szétdögönyözzük. Az igazán rutinos háziasszzonyok természetesen a
gyúrótáblán nyújtják és szakadásmentesen emelik át a tepsibe - nos,
nekem ez nem sikerült. Viszont a tésztát egyszerű dögönyözéssel és
lapítással  szét lehet egyenletesen teríteni a  tepsiben.


Most jön a kenés tojásfehérjével. Ugye emlékszünk, hogy a tésztába csak
a sárgája került? Nos, azért került bele, hogy ne dobjuk ki. Mert ha
esetleg van otthon tojásfehérje a hűtőben, akkor azt használjuk, a
sárgája a tésztából elhagyható. A fehérjét kicsit felverjük villával, és
pemzlivel felhordjuk a felületre.


Most jön a szórás: reszelt sajttal, köménymaggal, pirospaprikával, kinek
mi ízlik.
Ezután egy úgynevezett rádlival, azaz derelyeszaggatóval feldaraboljuk a
tésztát, és mehet a sütőbe.


Jól záró dobozban sokáig eláll. A legjobban az egészen lezárt,
lelakatolt dobozban áll el, mert én is csak a maradványokat tudtam fotózni.


 

Szólj hozzá!

Címkék: sajtos sós ropi

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1002195816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása