A receptben megadott mennyiség 2 gáztepsi adagra vonatkozik. Akinek csak
1
gáztepsije van, az vagy kérje kölcsön a szomszédét, vagy csinálja fele
mennyiséggel.
Ami kell hozzá:
- 30 dkg sima liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin (ez 1 kocka Rama)
- 2 dl tejföl (de legyen még készenlétben, ha nem áll össze a tészta)
- 1 tojás
- 2 kávéskanál só
- 5 dkg reszelt sajt + sajt a szóráshoz
- köménymag (szóráshoz)
A lisztet, a margarint, a sót, a
tejfölt és a tojás sárgáját
összegyúrjuk. Nagyjából akkor jó, amikor már nem
tapad össze-vissza, és
dirib-darabok helyett egy nyújtható masszát képez.
Kinyújtjuk és
hajtogatjuk, kétszer. A hajtogatást úgy kell csinálni, hogy a
tésztalapot képzeletben egy 3-szor 3-as négyzetre osztjuk, behajtjuk
először a jobb oldalát, majd a balt, ezután felülről és alulról is
ráhajtjuk, hogy a képzeletbeli négyzet középső négyzete maradjon
előttünk, toronyházszerűen. Ezután újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk.
Majd mehet be a hűtőbe pihenni minimum fél órára, de esetleg akár egy
egész éjszakára is.
Reggelre kelve a tömböt kétfelé vágjuk, mert az egyik
az egyik tepsibe
megy, a másik a másikba. (Fél adag esetén értelemszerűen
nem vágjuk
félbe.) A tepsi alját zsírral kikenjük, majd a tésztát - amit
előzőleg
olyan nagyra nyújtottunk, amilyenre csak bírtunk - beletesszük és
szétdögönyözzük. Az igazán rutinos háziasszzonyok természetesen a
gyúrótáblán nyújtják és szakadásmentesen emelik át a tepsibe - nos,
nekem ez nem sikerült. Viszont a tésztát egyszerű dögönyözéssel és
lapítással szét lehet egyenletesen teríteni a tepsiben.
Most jön a
kenés tojásfehérjével. Ugye emlékszünk, hogy a tésztába csak
a sárgája
került? Nos, azért került bele, hogy ne dobjuk ki. Mert ha
esetleg van
otthon tojásfehérje a hűtőben, akkor azt használjuk, a
sárgája a tésztából
elhagyható. A fehérjét kicsit felverjük villával, és
pemzlivel felhordjuk a
felületre.
Most jön a szórás: reszelt sajttal, köménymaggal, pirospaprikával,
kinek
mi ízlik.
Ezután egy úgynevezett rádlival, azaz derelyeszaggatóval
feldaraboljuk a
tésztát, és mehet a sütőbe.
Jól záró dobozban sokáig
eláll. A legjobban az egészen lezárt,
lelakatolt dobozban áll el, mert én is
csak a maradványokat tudtam fotózni.