A zöldségek nagy része izgalmas ízt kap, ha pörkölt-szerűen készítjük el őket. Ilyen a karfiol is, ami csak egy picivel bonyolultabb, mint ha az ember rántottát sütne.
1. Pörköltalapot készítünk. Ehhez apróra vágunk egy közepes fej hagymát, és zsíron vagy olajon megdinszteljük. Vagyis alacsony lángon pirítgatjuk, amíg a kis hagymadarabkák szélén nem látjuk, hogy ott már nem nyers, hanem megpirult.
2. Levesszük a gázról és egy kis idő után pirospaprikát adunk hozzá.
3. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és rádobjuk a pörköltalapra. Ilyenkor lehet hozzátenni még egy fél paradicsomot, egy-két szelet zöldpaprikát, ha akad a hűtőben. Megsózzuk, borsozzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje a karfiolt.
4. Fedő alatt puhára főzzük. (Kóstolgatjuk, villával szurkáljuk, igény esetén újra vizet teszünk rá, stb.)
5. Személyenként 1 tojást felverünk egy tálban, felnyomjuk teljes erőre a gázt és ráöntjük a karfiolra a tojást.
Gyakorlatilag kész is.
Hibaelhárítás: a legnagyobb hiba, amit véthetünk, az az, hogy a pirospaprikát a még túl forró hagymás zsírra tesszük, ezért megég és megkeseredik. Dobhatjuk ki.