HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Lasagne egy lépésben és húsos bolognai szósz

2010.07.22. 11:32 PikPok

A lasagne receptje egy volt kollégától származik, még abból az időből, amikor a lasagne tészta ismeretlen fogalom volt nálunk, így a leleményes háziasszonyok csuszatésztával helyettesítették. Ebből egyenesen következik, hogy a recept alkalmazható bármilyen tésztafélére.

A lasagne másik jellegzetessége, hogy itt kétféle mártást kellene készíteni, egy pirosat (paradicsomos-húsos) és egy besamel mártást (vajon enyhén megfuttatott liszt, tejjel felengedve). Ebben a receptben ezt kvázi egy lépésben abszolváljuk: besűrítjük egy kicsit a paradicsomos husit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 személyre szól a recept, de szerintem senki nem fog dekázni...

1. Egy emberes szelet szalonnát felkockázunk pici kockákra, kisültjük a zsírját. A sült szalonna sajátossága, hogy akármilyen ropogósra sütjük, ha vizet kap (levesben, paprikás krumpliban stb.) megpuhul, és szivacsos lesz. Aki ezt nem szereti, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést, és helyettesíthet zsírral vagy olajjal.

2. Egy nagy fej vöröshagymát felaprítunk, a zsírban megdinszteljük.

3. Hozzáadunk kb. 40 dkg darált húst. A recept szerint sertéshúst kell hozzáadni, de lehet marhát is, vagy hovatovább pulykát is. Legutóbb pulykával csináltam. A hús a sütéskor kifehéredik, én ezt a műveletet szeretem nagyobb lángon csinálni, hogy egy pici kéreg süljön a húsra, még így darált változatban is.

4. Sózzuk, fűszerezzük: oregano, bors, kakukkfű, bazsalikom. Nem sajnáljuk tőle.

5. Felengedjük kb. 2 dl vörösborral (ha nagyon száraz a vörösbor, akkor kevesebbet tegyünk bele), és hozzáadunk egy kicsi paradicsompüré konzervet. Jó a sűrített paradicsom is, amit tetrapak dobozban árulnak, de nem jó a paradicsomlé, mert nem elég sűrű.

6. Hozzáadunk 3-4 gerezd apróra vágott fokhagymát.

7. Paradicsomos ételről szólva cukor is kell bele, nagyjából 2 kávéskanálnyi, de ezt kóstolással tudjuk megállapítani. Ha nagyon vad savanyú az íze, akkor cukrot bele!

8. Fedő alatt puhára főzzük. Kóstoljuk.

9. Kb. egy deci (fél pohár) tejfölben csomómentesre keverünk egy púpozott kávéskanál lisztet. (Vagy két csapottat, az talán jobb.) Ezt a trutymót felöntjük egy pici vízzel és hozzáadjuk a már puha húshoz. Átforraljuk vele, és már kész.

A képen egy olyan verzió látható, ami kevésbé paradicsomos, viszont főztem bele gombát is:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tészta esetében választhatunk:

a) kifőzünk csuszatésztát

b) lasagne tésztával dolgozunk. Utóbbi választásánál is két eset lehetséges. Az olaszos megoldásnál a tésztát nyers állapotában rakjuk le rétegezve. Ekkor viszont a szósznak kell sokkal vizesebbnek lennie, és ebben a vízben fő meg sütés közben a tészta. Én ezt nem szeretem, mert pont a felső réteg, amin a sajt van, nem tud átfőni, és nehéz is eltalálni, mennyire kell hígnak lennie a szósznak. Én tehát ebben az esetben a tésztát vízben kifőzöm, és a forró tésztalapokkal pilinckázok a tepsiben. Nem valami kellemes tevékenység, de ez van.

Bármelyik tésztát is választjuk, rétegesen tesszük le a tepsibe a tésztát és a szószt. Időnként beiktatunk egy reszelt sajttal bőven ellátott réteget is. A végén a tejére maradjon sajt. Nagyon finom, ha kétféle sajtból reszelünk: füstöltből és simából, lehetőség szerint zsíros sajtból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.

Csináltam már ilyet spagetti tésztával is, úgy is finom volt. 

 

Ha túl sok a húsos szósz, le lehet fagyasztani, és sima egyszerű spagettihez kínálhatjuk. 

 

Végül pedig: lasagne vagy lasagna? (lazannye, lazannya, lasannya vagy mi?)

Olaszul a lasagna az adott formájú tésztalap egyes számú alakja, aminek a többes száma a lasagne. Mindkettőt használják a hétköznapi beszédben, de talán a többes számú alak jobb, hiszen több tésztalapról beszélünk a kész étel esetében.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olasz tészta lasagne lasagna húsos szósz tésztaszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr372168320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása