HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Házi majonéz

2010.08.17. 10:03 PikPok

Megmondom őszintén, kimenekülök a világból a bolti majonézektől. Még akkor is, ha el se olvasom, hányféle emulgeáló és guargumi féle van bennük. Ha majonézes ételt készítünk, mindig házilag keverek. Egy jóféle robotgép is jó, de egy habverővel felszerelt erőskezű segédkező férj még jobb, mert akkor még a gépet se kell elővenni, a férj meg kedvelni fogja a kóstolgatást.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval:

  • 1 tojás sárgája
  • kb. 1 púpozott kávéskanál porcukor
  • kb. 1 kávékanálnyi mustár
  • 1 dl olaj (hideg!!!)
  • 1 emberes csipet só
  • bors
  • kb. 1 evőkanál citromlé

A következő képről nagyjából be lehet lőni, mennyi a só, a bors stb.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A keverés lényege az, hogy először minden egyebet összekeverünk az olajon és a citromleven kívül, és amikor a tojássárgája kezd kivilágosodni, akkor elkezdjük hozzáadni az olajat "cseppenként". Nem kell megijedni, az olaj először úgy tűnik, hogy nem keveredik el a tojással, de végül elkezdenek szép krémes formát ölteni. A citromlevet belekeverhetjük egyben is, az kicsit kivilágosítja majd, és láthatóan könnyebbé teszi. Az olajat is könnyebben felveszi tőle, tehát célszerű fél deci olaj után beletenni a citromot.
Anyukám üzeni a blog olvasóinak, hogy ha nem akarja felvenni az olajat a cucc, akkor dugjuk be a hűtőbe 10-15 percre. Íme a sebes keverés:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt kezdődik aztán a kóstolgatás, és amiből hiányzik, abból kell még
hozzátenni.

  • Ha túl savanyú, akkor citromot cukrot bele.
  • Ha túl nehéz, olajos ízű, akkor  citromot bele.
  • Ha  túl édesnek tűnik, akkor mustárt, citromot és sót bele.
  • Ha túl ízetlen, akkor só, bors és mustár bele.
  • Ha túl mustáros, akkor cukrot bele.


Ha a majonézhez tejfölt rakunk, mert hogy tartármártást kell készítenünk, akkor óvatosan borítsuk azt a tejfölt, mert ha agyonhigítjuk, egészen ízetlenné tud válni, és onnan visszaút már csak egy újabb 1 tojásos majonéz kikeverése.
 

6 komment

Címkék: majonéz tartármártás

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr1002225990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.08.17. 11:01:15

"Ha túl savanyú, akkor citromot bele."
Szerintem cukrot akartál írni, nem? A recept amúgy tökéletes, én is így készítem és soha nem veszek boltit.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2010.08.17. 11:33:55

Igen, igen, bocsánat, köszönöm az észrevételt!

Yato Squaw 2010.08.18. 16:36:44

www.youtube.com/watch?v=SoxLwjcBNV4

Itt egy egyperces majonéz arra az esetre, ha nincs kéznél az "erős kéz". Érdekessége, hogy egész tojásból készül.

PikPok · http://www.sikermarketing.hu 2010.08.18. 21:13:46

Hát ja. Csak ha jól tudom, ez a ketyere, ami tekeri, olyan 50 ezerbe kerül. Vagy még több. Azt hiszem, valami svájci csoda. Inkább az erős kézre hajtok!:)))

Yato Squaw 2010.08.19. 09:03:46

@PikPok: Azt hittem mezei botmixer ... Azért egyszer megpróbálom, és beszámolok. Akkor is, ha a "visszautat" is végig kell járnom - persze már az erős kézzel. :)

Lackó_ 2010.08.19. 16:11:15

Egyszer végig szájtátiztunk PikPokkal egy bemutatót valami Foodapest kiállításon. A fickó egy pult mögött sürgött-forgott és ezzel a ketyerével (nevezzük BAMIX-nek) összekevert mindent amit össze lehet keverni egy konyhában. Ezt a majonézes trükköt is előadta. Az iszonyat fordulatszám miatt valóban ez történik az olajjal, talán még a csapvizből is kemény habot verne...
A sztori az, hogy dobd ki az összes konyhai robotgépedet, mert ez a "csoda" mindent helyettesíteni tud, el sem kell pakolni, hiszen diszkréten megfér a konyhapulton, és egyébként is NÉLKÜLÖZHETETLEN a napi sütés-főzés során. Saját magát elmosogatja (egyébként tényleg!), és az ára csak most, csak itt 70eFt (ez 3 éve volt). Nem volt nálunk ennyi, így aztán nem vettünk, pedig sorba se kellett volna állni:)
süti beállítások módosítása