HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Bözsitől avagy piskótaszerűség holdacska formában

2010.08.13. 08:40 PikPok

Minden családban van egy Bözsi néni. Vagy legalábbis volt anno. És ennek a Bözsi néninek volt egy jó receptje. A mi Bözsi nénink egy piskótaszerű sütivel vonult be a családi receptfüzetbe és a családi legendáriumba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiskoromban holdacskának hívtuk ezt a sütit, jópár évvel később szülőanyám receptfüzetét böngészve harsány kacaj közepette vettem észre, hogy van benne egy olyan recept, ami egészen egyszerűen csak

BÖZSITŐL

Persze kérdeztem, hogy ez meg mi, mire kiderült, hogy hát ez a holdacska, de annak idején ezt így írta le. Azóta a süti átneveződött Bözsitől-re, és amikor a férjemnek először bemutattuk a holdacskákat, akkor kérdésére, hogy "ez meg mi?", az volt a válasz, hogy "Bözsitől".

Bözsitől egészen egyszerű kevert sütemény, a holdacska formát akkor kapja, amikor a megsült tésztát daraboljuk. Ugyanis pogácsaszaggató formával kell kivágni a porciókat.

1. 15 dkg vajat (vagy margarint), 30 dkg cukrot, 1 egész tojást és 4 tojás sárgáját irgalmatlan sokáig keverünk. A robotgép is eldolgozik vele kb. 10-15 percig, a végére egészen habosnak tűnik a halványsárga krém.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A 4 tojásnak a fehérjét 1 csomag vaníliáscukorral felverjük habnak. Anyukám üzeni a blog olvasóinak, hogy a tojásfehérje habja akkor lesz jó kemény, ha cukrot is teszünk bele, így tehát a csomag tartalma mehet is mind bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. 20 dkg lisztet kimérünk, majd laza lapátoló-forgató mozdulatokkal összekeverjük a habot, a vajas keveréket és a lisztet. (A képen látszik, amint sebesen forgatom.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, előmelegítjük a sütőt. Bele a keveréket és hagy szóljon. Bözsitőlt 5-ös fokozaton kell sütni kb. 25 percig.

Van egy 3.5-ös lépés is: a nyers tésztát megszórjuk apróra vágott dióval. Ez így korrekt Bözsi nénivel szemben, bár mi sosem csináltuk éppen így.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megsült tésztát kivesszük, és amikor lehűlt, pogácsaszaggatóval félhold formákat szaggatunk belőle. Aki akarja, porcukrozhatja vagy savanykás (savankás!) lekvárral is eheti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hibaelhárítás:

Nem sok mindent lehet elrontani benne. A margarin vagy vaj lehet az elején túl hideg, amikor is két masszív gombócba áll újra össze a robotgép keverőlapátjai között. Kivakarjuk, elindítjuk, újra kivakarjuk, utána már rendben lesz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tojás piskóta habverés édes sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr762212880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása