HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Kriszi és Kolumbusz tojása – avagy piff-puff rántotta nonreformista módra

2008.12.06. 11:20 ftk

A múltkoriban PikPokkal eszmét cserélve a marketingizek.hu-n felmerült, hogyan is esszük mi a tojást krumplival. Nosza, írjuk meg ide, hátha hasznát veszi valaki. Ezt a receptet különösen ajánlom Lackónak, akiről, bár személyesen nem ismerem, titkos forrásból tudom, hogy kimondottan szereti a tojást :)

A kaja voltaképpen Lénárt Istvánné Gyerekek főzőkanállal című örökbecsű szakácskönyvéből  származik, ahol Piff-puff rántotta néven fut, csak az idők során tuningoltam rajta egy kicsit.

A többé-kevésbé eredeti változat:

Karikára vágott krumplit (kb. fél centi vastagságban) megsütök olajban. Nem addig, amíg barnára pirul, csak amíg egy kicsit színesebb kezd lenni a széle. Közben felverem a tojást - általában annyi darab kell hozzá, amennyi kisméretű krumpli -, sózom, fűszerezem, aztán rázúdítom a krumplikarikákra a tűzön. Ezután csak villával tologatom, hogy a tojás mindenhová befolyjon, és mindenütt jól átsüljön. A végeredmény egy krumplival átszőtt (ezt a szót egy tepertő csomagolásáról vettem, nagyon érzékletes) tojáslepény, aminek a tetejére még dobálhatok ezt-azt, reszelt sajtot, petrezselyem zöldjét, snidlinget vagy amit akarok.

Ezzel az én első gondom az volt, hogy túl nehéz (zsíros). Tehát leöntöttem alóla a krumplisütés utáni fölös olajat, hogy a tojás ne tocsogjon (annak mindegy, főleg egy tisztességes teflonserpenyőben). A másik gondja a gyerekeimnek támadt. Elkötelezett füstölthús-rajongók lévén, egyszercsak reklamálni kezdtek, hogy miért nincs benne sonka-kolbász-szalonna, mindegy, ami van. Ekkor jött a nagy, bár nem kimondottan reformkonyhás ötlet: olaj helyett kisült húsos szalonna zsírja. És lőn sikere, mert a zsírból kevesebb kell, mert nem szívja be úgy a cucc (ki lehet próbálni, nyomjatok rá egy szalvétát egy étolajban és egy zsírban sült bármire), és mert közel sem fröcsköl úgy, mint a csoda növényi olaj. (Kivéve persze, ha olyan botor lennék, hogy szeletelt baconnal próbálkozom, mert akkor aztán takaríthatom fel a fél várost.)

A sorrend tehát: kockára vágott szalonna ropogósra kisütve, szalonna ki, krumpli be, krumpli megsütve, szalonna vissza (és nem kell öntögetni!), rá a tojás jönne. De mivel a kölkök időközben rádöbbentek, hogy ami a pizzámon olyan érdekesen potyog, az párolódott hagyma, előbb rádobok egy fej felkarikázott lilahagymát, és átkeverem vele a cuccot kábé egy percig. Csak eztán borítom rá a tojást, amit ilyenkor különben sem kell sózni, mert a szalonna jellegénél fogva brutál sós, és a hagymának is lesz azért némi íze.

A karikázott krumplit kissé macerás keverni, meg aztán ha úgysem marad egy helyben, akkor mindegy is, milyen formájú. Lehet tehát kocka, hasáb, ovális vagy amorf - a vége mindenképpen egy rántottához igencsak hasonlító tárgy lesz, azt pedig Jamie Oliver szerint is keverni kell :) Szezon szerinti saláta, uborka, savanyúság dukál hozzá, mi most éppen savanyú káposztával nyomjuk.

 

3 komment

Címkék: tojás krumpli zsír rántotta szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr12789339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakmacska 2008.12.10. 11:33:28

Férjemnél mindez "papa-féle rántotta" néven fut, az ő papája találta fel (sajnos már nincs köztünk szegény). Nyáron a Körösön mindig igen népszerű ételünk.

Kriszi · http://tavmunkasno.blog.hu 2008.12.10. 11:45:14

Ahán, a jó dolgokat mindig újra és újra feltaláljuk :)

Rwindx 2010.08.08. 16:31:50

Ez nálunk kb a tepsis krumpli :)

Mi az egészet fogjuk és tepsibe szórjuk (szalonna, krumplikarikák, hagymakarikák, esetlegesen hús, és vagy zöldégek) fűszerezzük, majd pirulásig sütjük sütőben. Ha megsült akkor a felvert tojás még rámegy és 10 perc múlva kész is. Ebben a tojás talán nem annyira hangsúlyos, ezért rántottának nem nevezném, de elég tartalmas kaja.
süti beállítások módosítása