HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Hogyan kell piskótát sütni? - az én receptem

2008.05.06. 12:12 PikPok

Ahány ház, annyi piskóta. Már igen ifjú koromban (10 évesen) megtanultam piskótát sütni, és akkoriban csak gondoltam egyet, már össze is dobtam egyet, ha valami édességet akartam enni. A piskóta se egy bonyolult valami, mégis számos csodarecept kering róla, van aki sütőporral süti, van aki még vizet is tesz bele.

Hozzávalók:
6 közepes méretű tojás
6 evőkanál porcukor
6 evőkanál liszt
kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

1. Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.
2. A sárgáját 6 evőkanál porcukorral elkezdjük kikeverni. Én ezt robotgéppel szoktam. Kell vagy 15 percig keverni, hogy tökéletes legyen. Akkor jó, amikor a színe egész világossárga nem lesz, és ha leállítjuk a gépet, elkezdenek buborékok feljönni belőle. Na nem úgy, mint a szódavíz, de láthatóak benne.
3. A tojás fehérjét egy nagy tálban szigorúan kézi habverővel felverjük. Sokan ezt a műveletet (mivel nehéz fizikai munka) a robotgépre bízzák, de szerintem az nem olyan jó, mert kevesebb levegőt visz bele a tojásfehérjébe, emiatt pedig kisebb térfogatú lesz a piskóta. Akkor elég kemény a hab, ha felfordítjuk a tálat, és nem esik ki belőle a hab. (Próbálgatásnál nem kell több ízben a földön landoltatni. Ha ki akar esni, csúszni fog az edény széle felé.)
4. Kikenünk vajjal egy tepsit (kb. 20 cm X 40 cm méretűt), majd rászórunk egy kis lisztet, és addig rázogatjuk, amíg a liszt mindenhol rátapad a vajas felületre. Begyújtjuk a sütőt melegedni.
5. A habra ráöntjük a cukros tojássárgáját, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet. Elkeverjük, de mindenképpen nagy mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab. Ha kavargászunk össze-vissza, akkor a végén terjedelmileg egy kis nyamvadt mennyiségű tésztát kapunk, és nem ez a cél.
6. Az elkevert tésztát beleöntjük a tepsibe, és már mehet is a sütőbe, csak ne felejtsük el lecsökkenteni a gázt kb. 4-5-ös fokozatra. Amikor már jó illatot érzünk, akkor meg lehet nézni, hogy megsült-e. Akkor jó, ha teteje kicsit sötétebb barnás, és oldalt a tepsi szélétől már picit elválik.

Hibaelhárítás: itt most ilyen nincs. Ha bármi ettől nagyon eltérő dolgot tapasztalunk, dobhatjuk ki, és kezdhetjük előlről.

1 komment

Címkék: piskóta

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr56456430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panettone · http://www.spanielmentes.hu 2008.05.09. 12:30:03

Én a nagynénémtól tanultam a piskóta sütést, hát egyszerűbb ha leírom:

A sütőt felkapcsolom maximumra kis edényben 1,5-2 dl vizet teszek az aljára, tepsibe terítek sütőpapírt, az egész tojásokat üveg vagy fém tálba ütöm csipetnyi sót tezsek bele + tojásonként 1-1 evőkanál cukrot ugyanennyi lisztet mérek ki egy pohárba és inenn indul a habverés a cukros tojást 8-10 perc alatt fehér habbá verem beleszitálom a lisztet és ha betettem a sütőbe picit vissza veszem a lángot.
mita így láttam azóta csak így sütöm.
süti beállítások módosítása