Megmondom őszintén, kimenekülök a világból a bolti majonézektől. Még akkor is, ha el se olvasom, hányféle emulgeáló és guargumi féle van bennük. Ha majonézes ételt készítünk, mindig házilag keverek. Egy jóféle robotgép is jó, de egy habverővel felszerelt erőskezű segédkező férj még jobb, mert akkor még a gépet se kell elővenni, a férj meg kedvelni fogja a kóstolgatást.
Szóval:
- 1 tojás sárgája
- kb. 1 púpozott kávéskanál porcukor
- kb. 1 kávékanálnyi mustár
- 1 dl olaj (hideg!!!)
- 1 emberes csipet só
- bors
- kb. 1 evőkanál citromlé
A következő képről nagyjából be lehet lőni, mennyi a só, a bors stb.
A keverés lényege az, hogy
először minden egyebet összekeverünk az olajon és a citromleven kívül, és
amikor a tojássárgája kezd kivilágosodni, akkor elkezdjük hozzáadni az
olajat "cseppenként". Nem kell megijedni, az olaj először úgy tűnik, hogy
nem keveredik el a tojással, de végül elkezdenek szép krémes formát ölteni.
A citromlevet belekeverhetjük egyben is, az kicsit kivilágosítja majd, és
láthatóan könnyebbé teszi. Az olajat is könnyebben felveszi tőle, tehát
célszerű fél deci olaj után beletenni a citromot.
Anyukám üzeni a blog
olvasóinak, hogy ha nem akarja felvenni az olajat a cucc, akkor dugjuk be a
hűtőbe 10-15 percre. Íme a sebes keverés:
Itt kezdődik aztán a kóstolgatás, és amiből hiányzik,
abból kell még
hozzátenni.
- Ha túl savanyú, akkor
citromotcukrot bele. - Ha túl nehéz, olajos ízű, akkor citromot bele.
- Ha túl édesnek tűnik, akkor mustárt, citromot és sót bele.
- Ha túl ízetlen, akkor só, bors és mustár bele.
- Ha túl mustáros, akkor cukrot bele.
Ha a majonézhez tejfölt
rakunk, mert hogy tartármártást kell készítenünk, akkor óvatosan borítsuk
azt a tejfölt, mert ha agyonhigítjuk, egészen ízetlenné tud válni, és onnan visszaút már csak egy újabb 1 tojásos majonéz kikeverése.