A római tál egy remek találmány. Kevés receptet ismerek, amik finomak
benne, és legtöbbször a római tál nélkül egy egyszerű tepsiben
alufóliával is meg lehet sütni ugyanazokat a kajákat, a római azonban
mégis más. A cserép máshogy adja le a hőt, máshogy engedi át a párát,
hovatovább a tálat a sütés előtt be kell áztatni, és időről-időre
cserélni, ugyanis a cserép pórusaiból a zsírt, olajat nem lehet úgy
kimosogatni, mint egy fém tepsiből.
A kedvenc rómais receptem viszont azért érdemelte ki ezt a címet, mert
egy körben lehet húst és köretet is csinálni vele. Íme a végeredmény:
Kell hozzá:
- pulykamell szelet
- sárgarépa
- hagyma
- gomba
- krumpli
- só, bors, rozmaring, kakukkfű, borsikafű
- olaj
Az elkészítés:
1. A pulykamell szeleteket ízlés szerint előkészítjük. Besózzuk,
készítünk hozzá egy pácot, amiben pár órát állni hagyjuk. (Az egyik
legegyszerűbb pác a mustár, főleg ha jó csípős.)
2. A zöldségeket megpucoljuk, szeleteljük. Én a répát nem karikára,
hanem hasábokra szoktam vágni, a krumplit pedig vékony szeletekre.
Lényeges, hogy a hosszabb főzési idejű zöldségeket vékonyabbra vágjuk.
3. A római tálba kevés olajat öntünk, és elkezdjük rétegesen lerakni a
zöldségeket.
Először a krumpli karikákkal kezdjük, aztán sózunk,
fűszerezünk (kakukkfűvel, rozmaringgal, borsikafűvel). A többi zöldséget
is ráömlesztjük, és amikor kész, lelocsoljuk olajjal.
4. A hús sütésének két módja van. Az egyik a rövidebb sütési idejű
húsokra vonatkozik, amik hajlamosak kiszáradni, és túlsütés esetén
csizmatalp jellegűvé válni (pl. csirkemell). Ilyen esetben a húst
célszerű először serpenyőben gyorsan átsütni, de épp csak addig, hogy a
felszínén úgynevezett kéreg képződjön, ami állítólag megakadályozza,
hogy a finom levek kijöjjenek belőle a sütés során. A sütés másik módja,
hogy egyszerűen rátesszük a zöldségek tetejére, ráborítjuk a római tál
tetejét, és mehet be a sütőbe.
5. Maximális hőfokon sütjük. Kb. 3/4 óra után levesszük a fedőt, megnézzük
a krumplit, répát, hogy elég puha-e, és még fedő nélkül sütjük tovább,
amíg megpirul. Ilyenkor kell már vigyázni a húsra, nehogy kiszáradjon!
Megjegyzések a fűszerekről:
A kakukkfű jól harmonizál a krumplival, a borsikafű pedig az őrölt bors
helyettesítője lehet, ugyanis nem tapad rá a gyomorfalra, így az
érzékeny gyomrúak számára jó alternatíva.