Békebeli melegszendvics recept az átkosból, amikor még nem néztük az összetevőket:
Elöljáróban néhány dolgot meg kell magyaráznom.
Akiket hozzám hasonlóan még besoroztak, azok elsőkézből ismerik a "gyíkhús" kifejezést. Mint csókos pesti, az akkor ZMKA, ma ZMNE értékes objektumait őriztem. Akkor nem is tudták szétlopni, hehehe. Itt szinte minden második napon a vacsora vagdalthús konzerv volt, amit persze nagyon sokan nem szerettek. Már akkor is ismertem ezt a receptet, ezért ipari mennyiségű kézigránátburkolatba csomagolt (aki ezt nem érti, az túl fiatal...), fűszerezett húsipari nyesedéket spejzoltam haza. Évekig kitartott, mivel soha nem jár le a szavatossága...
Hogy mitől tartalmas? Azért, mert az összetevők meglehetősen széles spektrumát ölelik fel mindazon állati eredetű, emberi fogyasztásra még éppen alkalmas fehérjéknek, amiket amúgy a kert végében szokás elásni egy disznóvágás után. Itt azonban apróra darálva, fűszerezve, aromázva, ízfokozózva egészen ehető végeredményt kapunk.
Végül pedig a "vacsorka" kifejezést a másfél éves Liza lányom használja, és ezen nagyokat szoktunk derülni. Sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy pár hét, és rászokik a szótári alakra.
Rátérnék a receptre, ami annyira egyszerű és rövid, hogy kellett ez a kis bevezető:))
- A vagdalthúst kibontjuk és tálba tesszük. Tipp: nyissuk ki mind a két végét konzervnyitóval (Bear Grylls a túlélőkésével is nyithatja), és az alját nyomva toljuk ki a dobozból.
- Adhatunk hozzá egy marha, vagy sertés májkrém konzervet is, de ebben a minap csalódtam, tehát elhagyható.
- Egy-két fej apróra vágott hagymát ízlés szerint
- Gulyáskrém, pirosarany - lehet csípős is
- Egy mackósajtnyi vajat is megérdemel, attól jó szaftos lesz.
- Szintén ízlés szerint egy-két keménytojást, apró kockákra vágva, de ezt csak azután adjuk hozzá, ha az előzőeket jól összekevertük, hogy ne törjön nagyon össze a tojás
Tipp: a keménytojást egyszerűen apróra vághatjuk tojásszeletelővel, csak 90 fokban el kell egyszer fordítani a képen látható első vágás után. (A végeredményt nem sikerült szépen lefotóznom...)
Megszórjuk reszelt sajttal, és szép pirosra sütjük a tűzhelyben, de hagyományőrzők a zéró érintésvédelemmel ellátott, fémházas NDK gyártmányú melegszendvicssütőben is csinálhatják!
Jó étvágyat!