HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Ropogós oregánós sült krumpli - hogyan lesz mindig finom a rósejbni?

2010.08.18. 11:39 Lackó_

A sültkrumpli csak frissen igazán finom, ezért ennél az ételnél az időzítés a legnagyobb próbatétel (hogy ne kihívást mondjak), azaz éppen akkor legyen kész, amikor fogyasztani akarjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De amíg idáig jutunk:

A meghámozott krumplit felszeleteljük. Írhatnám, hogy "egycentisre", de mindenkinek ízlése szerint vékonyabbra, vagy kicsit lehet vastagabbra is, ha nem ropogósan szereti. A lényeg, hogy közel azonos vastagságúak legyenek a hasábok, hogy egyszerre süljön át mind.

Most jön a "TITOK": a felszeletelt és megmosott krumplit egy fazékba tesszük és annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük a tűzre. Mielőtt a víz elkezdene forrni, már odatesszük az olajat is melegedni (idő tényező!). A krumplit nem szabad szétfőzni, mert akkor annyira puha lesz, hogy széttöredezik, még mielőtt az olajba tennénk. Inkább csak előmelegítés ez, és azt a célt szolgálja, hogy amikor a forró olajba tesszük (természetesen lecsepegtetés után), akkor nem hűti le nagyon az olajat a kis hőkülönbség miatt.
Tehát a forrás "pillanatában" levesszük a fazekat a tűzről, szűrőbe öntjük a tartalmát, és egy picit hagyjuk lecsepegni, de nem szabad hagyni kihűlni. Ha jól időzítünk, az olaj ekkorra éppen megfelelően forró lesz, és az előfőzött hasábokat óvatosan az olajba szedegetjük. Lassan kanalazva, hogy ne fröcsköljön, bár nekem az a tapasztalatom, hogy a hideg krumpli jobban fröcsköl. Mivel a krumpli most eleve meleg volt, így hamarabb is fog megsülni. Ízlés dolga, hogy mennyire sütjük át, én aranysárgán szeretem, amikor csak az apróbb darabkák lesznek ropogósak.

Amikor megsült, kiszedőkanállal (mi mással) kiszedjük egy papírtörlővel kibélelt tálba, hogy ne legyen olajtól tocsogós. Fűszerezni sóval és rengeteg oregánóval szoktam. Jól összerázzuk és lehetőleg azonnal fogyasszuk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Így leírva kicsit macerásnak tűnik, és valóban az is... de megéri!
 

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli sültkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr652227646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása