HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Kenyérsütés házilag - ahogy a Marketing Izék blogon már megírtam

2008.04.26. 08:05 PikPok

Átmásolom a Marketing Izék blogbejegyzést ide: kenyérsütés kenyérsütő gép nélkül.

Megint egy sokszor kért recept: házi kenyér. Az eredeti recept Jamie Oliver receptje, de már hozzátettem a saját tapasztalataimat.
A lényeg: nem kell hozzá se kenyérsütő gép, se valami extra alapanyag, és lehet vele kísérletezni.
A (szerintünk) tuti kenyér receptje:
1. Egy fél (friss) élesztőt belerakunk egy fél bögre meleg vízbe, amiben előzőleg elkevertünk kb. egy evőkanálnyi cukrot, majd ezt félretesszük meleg helyre. Az élesztőgombák elkezdik enni a cukrot, és kb. 10 perc alatt ez az egész trutymó felhabosodik. (Ezt hívják úgy, hogy felfuttatás. Csak nem akartam speckó konyhai zsargont használni, hátha kezdők is olvassák a blogot.)
2. Közben kimérjük az alapanyagokat, amiknek összesen fél kg-ot kell kitenniük. Én 2/3 rész fehér lisztet, 1/3 rész Graham lisztet és kb. 3 evőkanál lenmagpelyhet (bolhát) szoktam beletenni. Kell hozzá még kb. egy teáskanálnyi só, iszonyatos mennyiségű őrölt és egész kömény is.
3. A felfuttatott élesztőt beletesszük az összekevert "porba", majd rányomjuk a robotgép dagasztó funkcióját, és elkezdjük keverni. Fokozatosan kell még hozzáadni langyos vizet, amíg olyan klasszikus gyurma állaga nem lesz. Akinek nincs robotgépe, kézzel is gyúrhatja. Ez a gyurmázás a lelke a kenyérnek, mármint hogy kijöjjön a lisztből a sikér. Akkor jó, amikor "szálat húz". Ezt kb. úgy kell elképzelni, mint amikor kiskorunkban Technokol Rapiddal ráragasztottunk egy képet a papírra, aztán rájöttünk, hogy mégse oda kell, és frissiben lenyúztuk. Na, az húzott ilyen szálat. De biztonság kedvéért készítettem egy fotót is:

















4. A tésztát meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. Nekem van Tupperes kelesztő tálam, abban kb. 15 perc alatt megkel.
5. Begyújtjuk a sütőt, a tésztát kicsit átgyúrjuk, majd tepsibe tesszük, és amíg a sütő melegszik, még egyszer megkelesztjük. (Akkor van megkelesztve, amikor már jó duci.)
6. A tepsibe teszünk mellé egy kis edényben vizet, hogy párásítsa a sütőt, és 40 percig 5-ös fokozaton sütjük. A lényeg, hogy ne a legnagyobb lángon/hőfokon, mert akkor a héja megég, belül meg nyers marad.

Mindenféle variációkat is ki lehet próbálni vele, például belesütni hagymát vagy kukoricadarát. (Utóbbitól elég morzsalékos lesz.) Csináltam már olyan variációt is, amiben sok korpa volt, és olyat is, amiben teljes kiőrlésű lisztek - ezek mind elég masszív, emberölésre alkalmas darabok voltak.

Hibaelhárítás!
Nálam eddig két probléma fordult elő:
1. Az élesztő nem fut fel. Ezt megoldani csak úgy lehet, ha van még egy adag, akár ugyanabból a darabból. Ebben az esetben kis krátert kell csinálni a lisztbe, beleönteni a cukros-élesztős keveréket, majd befedni a liszt egy részével. Amikor az élesztő elkezdi "megrepeszteni" a lisztes felszínt, akkor már lehet kezdeni keverni.
2. Nem csökkentettem le a gázt, amikor beraktam a sütőbe a kenyeret. Így már 20 perc után kenyérillat terjengett, miközben tudható volt, hogy a kenyér belseje még nyers, a teteje meg már ég. Ilyen helyzetekben a férfiak sokkal praktikusabban gondolkodnak, úgyhogy az én emberem máris kitalálta a megoldást: alufóliából sábeszdeknit csinált a kenyérre, hogy az a hőtükör elvével visszaverje a hőt, és a teteje már ne égjen tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér kenyérsütés kenyérsütő gép nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr3441570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása