Az interneten találtam a muffin egyik nagyon egyszerű receptjét, ami azért tetszett különösen, mert egyrészt nem kell hozzá semmi olyasmi, ami egy átlagos háztartásban adott időpillanatban nincs meg, másrészt pedig nem kell elővenni hozzá a konyhai mérleget, elég a mérőkancsó, ugyanis a mennyiségek ml-ben vannak megadva.
A muffin alaprecept:
- 300 ml liszt
- 1 csapott mokkáskanál sütőpor
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 150 ml kristálycukor
- 1 tojás
- 2 dl tej vagy tejszín
- 75 ml olaj
Ezeket robotgéppel összekeverjük, és már önthetjük is a muffinsütő mélyedéseibe, amiket előzőleg kikentünk vajjal vagy tettünk bele egy alkalmatos muffinpapírt.
Előmelegített sütőben 4-es fokozaton sütjük kb. 25 percig. (Gázsütőre írom a sütési időt és a fokozatot.)
Saját fejlesztés a kókuszos-meggyes muffin.
Annyi benne az extra, hogy a tésztához hozzákeverünk még kb. egy púpozott evőkanál kókuszreszeléket és muffinonként 4 db meggyet teszünk a formába. A meggyeket kiskanál nyelével célszerű lenyomkodni a tésztába, ugyanis a sülés közben a szódabikarbónának és a sütőpornak köszönhetően a muffinok mintegy vulkán szerűen kitörnek, és ha a meggy nincs elég mélyen, akkor kinyomja és az nem olyan jó.
Megjegyzésként: kipróbáltam már kakaósan, csokidarabokkal, mazsolával, almakockákkal és banánnal is. A banános az nem volt valami nyerő, a többi viszont finom volt.
A muffin langyosan finom, ha áll, és pláne másnap már nem annyira finom, mint frissen. Vagyis hamar el kell pusztítani!