Minden bizonnyal sokakat tölt el szent borzongással, amikor elolvassák egy-egy májkrémes konzerven az Összetevők című izgalmas és rejtélyes fejezetet. Az "ipari szalonna" lassan már a múlté, mostmár csak valami MSG vagy hasonló rövidítést írnak rá, amiről sejthetjük, hogy minden, csak nem máj...
Jelentem, sokkal finomabb, és még azt is megkockáztatom, hogy olcsóbb a házi változat elkészítése, és nem is tart olyan sokáig.
- 20 dkg csirkemáj
- 1 közepes fej hagyma
- sok majoranna
- 1 keménytojás
- tejföl
- vaj
- bors, só
A hagymát megdinszteljük, majd rátesszük a májat, több helyen bevagdosva, esetleg ha valaki úgy jobban kedveli, csíkokra vágva. Megsütjük. Közben megfőzzük a tojást.
Amikor kihűltek, aprítógépbe tesszük, és pépesre trutymákoljuk a májat is és a tojást is. Utána egy tálban elkezdjük keverni. Adunk hozzá vajat, kevés tejfölt, illetve sózzuk, borsozzuk.
Figyelem! A májat nem a sütés előtt vagy közben sózzuk, szigorúan utána!
Ne lepődjünk meg egy percig se, messze nem olyan színe lesz, mint a bolti májkrémeknek. Nem lesz olyan szép világos, nem fogjuk látni benne a majoranna darabkákat, bár a tojással és a tejföllel nyilván világosodik. Kóstoljuk meg, és egészen határozott MÁJ-ÍZT fogunk érezni.
Akinek ez így sok, az aprítson bele ipari szalonnát, nyesedéket, csirkebőrt megfőzve, és bármit, amit még a konyhában talál.