HTML

Recept Izék

Amúgy honlapokat készítünk, de itt most főzünk és fotózunk. Mert azt is szeretjük. Receptek egészen egyszerűen leírva, fotók pont úgy, ahogy a fényképező látta, retusálás nélkül.

A reklám helye

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- IZÉK blogok -->
<ins class="adsbygoogle"
     style="display:inline-block;width:300px;height:600px"
     data-ad-client="ca-pub-2476832276933749"
     data-ad-slot="1455293316"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Friss topikok

Pergős rizs - házilag, nem zacskóból!

2010.08.01. 11:10 PikPok

A pergős rizs főzése nem egyszerű, de ha betartjuk a receptet, kicsi a hibázás lehetősége. Nagy előnye, hogy nincs műanyag zacskó íze, mint Ankli Benő rizsének.

 

  1.  

 

 

 

 

 

 

 

  1.  
  2.  

 

 

 

 

 

  1. A rizst kimérjük egy bögrében. 2 személynek köretként kb. fél bögre rizzsel számolhatunk. A rizst átválogatjuk, aszerint, hogy mennyire van esély a kis kavicsokra.
  2. 3-szor gyorsan átmossuk, nem áztatjuk! Jól leöntjük róla a vizet.
  3. Fél bögre rizshez kb. 1 evőkanálnyi olajjal számoljunk: ennyit tegyünk egy jénai tál aljába.
  4. Az olajat kezdjük el melegíteni, tegyünk 2-3 szem rizst az olajba, hogy lássuk, mikor lesz elég meleg. Ha már sistereg, akkor ráöntjük a többi rizst, és keverés mellett elkezdjük pirítani.
  5. A rizs először kicsit letapad, de utána elkezd matt fehérré válni. Amikor már helyenként megjelenik a rizsszemeken a nagyon halvány zsemleszín, akkor már egészen biztosan eléggé megpirult.
  6. A rizs mennyiségének duplája mennyiségű forró vízzel felöntjük. Vagyis a fél bögre rizst egy bögre forróvízzel. Ez a rizsfőzés legkritikusabb pontja, ugyanis a hőálló jénai itt szokott robbanni. Akinél már robbant - és nálam már igen - az vastag aljú lábosban is csinálhatja, lényeg a vastag alj, hogy tartsa a hőt.
  7. Sót, őrölt borsot és apróra vágott petrezselmyet teszünk bele, és megvárjuk, hogy felforrjon. Akkor lecsökkentjük a gázt, és rátesszük a fedőt.
  8. Fedő alatt keverés nélkül alacsony fokozaton 7 percig főzzük, majd lezárjuk, és még 10 percig békén hagyjuk. Ekkor szívja ugyanis magába a maradék vizet.

Ezt az egészet így meg lehet csinálni kb. 30 perc alatt, és nem lesz zacskó íze.

2 komment

Címkék: rizs rizsfőzés rizsköret

A bejegyzés trackback címe:

http://receptizek.blog.hu/api/trackback/id/tr182175544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

KaGoTT 2017.04.21. 10:10:42

Én is kipróbáltam. az eredmény hibátlan, bár némiképp módosítottam:
1.: Nem mostam meg a rizst (bocsi annyira stresszeltem hogy kimaradt)
2.: Nem a felöntés után hanem már a pirítás féltávjánál sóztam
3.: Nem forróvizet hanem húsleves alaplevet használtam

TIPPEK:
1. Mikor felöntöd a rizst a vízzel vigyázz mert fröcsög könnyen leforrázhatod magad! (saját tapasztalat)

2. Ha a tíz perc pihenő után még mindig keménynek érzed a rizst akkor fedő vissza és várj egy kicsit.